Bijverdienen naast het pensioen

Op je 65e heb je recht op AOW. Veel mensen denken dat ze met 65 moeten stoppen, maar dit is niet zo. Ook na je 65e mag je blijven werken of zo nu en dan betaalde klussen doen.

 Deze mogelijkheid betekent dat men kan bijverdienen naast het pensioen. In dit artikel kunt u meer lezen over de mogelijkheden van het bijverdienen naast het pensioen en de gevolgen voor de pensioenpremie en de belasting.

Belasting bij bijverdienen naast het pensioen
Naast het pensioen bijverdienen kan qua belasting zeer gunstig uitvallen. Als 65 plusser kom je in een lager belastingsstelsel terecht. Je houdt dan van je netto inkomen meer over. Dit is een prettige regeling, vooral als je altijd je werk graag hebt gedaan en nog wilt blijven doen. Ook als je het zo nu en dan eens wilt doen, dan is pensioen bijverdienen zeker aan te raden. Zo ben je lekker bezig met wat je altijd graag hebt gedaan en je verdient er ook nog wat aan.

Werkloosheidspremie
Bijverdienen is ook qua premiebetaling gunstig omdat je geen werkloosheidspremie meer hoeft te betalen. Je hebt uiteraard ook geen recht meer op een werkloosheidsuitkering.

Pensioenpremie
Ook de pensioenpremie wordt niet meer ingehouden. Wat je verdient is dus gewoon een extra inkomen naast je pensioen. De pensioenregeling wordt dus wel gewoon op je 65e stopgezet. Je kunt dus niet meer pensioen opbouwen dan dat je al hebt.

Fulltime pensioen en daarnaast bijverdienen
Als je na je 65e wel fulltime blijft werken, dan kan het soms wel geregeld worden dat je het werknemerspensioen later kunt laten ingaan. Op die manier kun je dan wel nog meer pensioen opbouwen. Nadeel is dat je dan wel gewoon de pensioenpremie dient te betalen en deze wordt dus gewoon van je loon ingehouden.

Als vrijwilliger bijverdienen
Als je graag als vrijwilliger ergens werkt, dan kun je soms een kleine bijdrage krijgen voor je inspanningen. Dit kun je gewoon blijven doen, want dit wordt niet gekort op je pensioeninkomen.